Hírek

Elérhetőségek

Piliscsabai Általános Iskola és orvosi rendelő épületeinek energetikai korszerűsítése

Projekt megnevezése: A piliscsabai általános iskola és orvosi rendelő épületeinek energetikai korszerűsítése, napelemes rendszerek telepítése

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága

Kedvezményezett: Piliscsaba Város Önkormányzata

Projekt azonosítószám: KEHOP-5.2.9-16-2017-00174

Elnyert támogatás: 111,68 millió Ft

Projekt kezdete: 2017.07.20.

Projekt befejezése: 2020.06.22.

A projekt hosszú távú céljaként Piliscsaba Város Önkormányzata hozzá kíván járulni az ország energiaimport függőségének csökkentéséhez, az energiaellátás biztonságának növeléséhez, a CO2 kibocsátás területén a nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.

Célunk a KEHOP konstrukcióhoz igazodva a hatékonyság és energiatakarékosság fokozása a végfelhasználás területén. A projekt tevékenysége ennek megfelelően a kiválasztott épületek energetikai felújítása.

Közvetlen célok:

1. Gazdasági szempontok - a fenntartási, működtetési energiaköltségek csökkentése, így az energiatakarékosság, -hatékonyság javítása a kiválasztott önkormányzati fenntartású intézmények épületeiben.

2. Egészségügy, higiénia, ergonómia - az intézmények épületeit használók egészségével kapcsolatos problémák megelőzése:

- levegőminőségi paraméterek javítása;

- penészesedés, gombásodás, az alul- vagy túlfűtésből eredő problémák elkerülése;

- ergonómiai szempontok

3. Energiatudatos szemléletformálás: az önkormányzat energiatudatos elkötelezettségének átadása az épületek megújítása és a napelemes energiatermelés által

A projekt fő célja az energiatakarékosság fokozása az önkormányzat kiválasztott – legrászorultabb - épületeiben (iskola és orvosi rendelő), melyek rekonstrukciójával a legnagyobb hasznosság érhető el. A projekt fő tevékenysége a kijelölt épületek hőszigetelési munkái azok összes épületszerkezeti elemeire vonatkozóan (nyílászárócsere, homlokzati ill. zárófödém szigetelés) a szabványokat meghaladó, a megtérülés szempontjából optimális épületszerkezeti hőszigetelési elemek alkalmazásával, valamint napelemes energiatermelő rendszer kiépítése. Emellett, a pályázati elemek elérhető maximális hasznosulása érdekében az iskola épületén a fűtési rendszer korszerűsítése történik meg, az önkormányzat saját forrásából finanszírozva.

A projekttől várt főbb eredmények:

- Fűtés energiaigényének 63 %-os csökkenése;

- Éves napelemes energiatermelés 19 700 kwh;

- Energiaköltség megtakarítás éves szinten: 4 474 363 Ft;

A projekt eredményessége a számszerű adatokon túl is kiemelkedő, mert a rendkívül rossz energetikájú és szabályozhatatlan fűtési rendszerű épületekből kiindulva a legnagyobb hatékonyságot tudjuk a bemutatottak szerint elérni.

Korszerűsítési javaslatainkat a KEHOP 5.2.9 pályázat előírásait, valamint az épület rendeltetésszerű – gazdaságos – használatát figyelembe véve alakítottuk ki.

1. épület - Jókai Mór Általános Iskola, Fő utca 124.

Az épület homlokzatát 15 cm vastag vakolható ásványgyapot hőszigeteléssel látjuk el. A hőszigetelést a meglévő falra indítósávval mechanikus rögzítéssel erősítjük fel. A hőszigetelésre üvegszövet erősítőréteg kerül glettelve, erre pedig színezett nemesvakolat.
A homlokzati nyílászárókat 5 cellás U= 1,1 W/m2K értékű hőszigetelő üvegezéssel ellátott műanyag ablakokra, ajtókra cseréljük.

A felső szint felett (padlásfödém) 20 cm ásványgyapot hőszigetelést helyezünk el. A padlás jelenlegi födémére 5/20-as pallórács kerül, közé kell elhelyezni a hőszigetelő paplant, majd párazáró és szegezett OSB burkolat készül.

A lábazat kőburkolatos, amelyet simító kültéri vakolattal kell ellátni. A lábazatra a járdaszintig leengedve XPS hőszigetelés kerül mechanikai rögzítéssel. A felületre vágott tégla, vagy kőburkolat kerül.

Az épület megújuló energia felhasználását a tervezett 11 kW-os napkollektor rendszer beépítése biztosítja.

Mindezt kiegészíti a kazánok cseréje kondenzációs kazánra.

2. épület - Orvosi Rendelő, Bajcsy-Zsilinszky utca 43.

Az épület homlokzatát 15 cm vastag vakolható ásványgyapot hőszigeteléssel látjuk el. A hőszigetelésre üvegszövet erősítőréteg kerül glettelve, erre pedig a jelenlegi színnel megegyező színezett nemesvakolat.

A homlokzati nyílászárókat 5 cellás U = 1,1 W/m2K értékű hőszigetelő üvegezéssel ellátott műanyag ablakokra, bejárati ajtókra cseréljük.

A tetőtéri szinten a homlokzati álló ablakok faltömbjeire ugyancsak 15 cm ásványgyapot hőszigetelés kerül. A ferde mennyezetrészeken a belső irányban hízlaljuk a meglévő 10 cm-es hőszigetelést, párazáró fólia beépítéssel 15 cm ásványgyapot paplant helyezünk. A tetőtéri mennyezet meglévő 10 cm-es hőszigetelésére szintén 15 cm ásványgyapot paplant fektetünk.

A lábazatra a járdaszintig leengedve XPS hőszigetelés kerül mechanikai rögzítéssel. A felületre a lebontott kőburkolatot kell visszahelyezni. Kőpótlás a melléképület hátsó oldalára kerül.

Az épület megújuló energia felhasználását a tervezett 32 db napkollektoros rendszer beépítése biztosítja. Az épületen a projekt megvalósítása megkezdődött, a nyílászárók cseréje és a tető hőszigetelése a pályázó saját kockázatára megvalósult 2017-ben.

Összefoglalóan: a megvalósítás feltétlenül szükséges, mivel az előírtaknak nem megfelelő, gazdaságtalanul üzemeltetett épületeket fejleszt, a beruházás költséghatékonyan valósul meg, jelentős energia-megtakarítással jár.